Star Wars Weekend: Episode V The Empire Strikes Back 35th Anniversary Part 1

Posted: May 23, 2015 in movies
Tags: , , , ,

Star Wars Weekend on All That I Love! To celebrate the debut dates of the original Star Wars films, I will make a retrospective of some posts about Episode IV, V and VI already published here.

star-wars-anniversary

Star Wars Episode IV: A New Hope release date May 25, 1977
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back release date May 21, 1980
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi release date May 25, 1983.

Reblogged and edited from The Empire Strikes Back 34th Anniversary. All gifs cortesy of Best Movie Gifs.

1

It was 34 years ago. We were taken to others places as Hoth, Dagobah and the Cloud City. We were introduced to Yoda, Lando Calrissian and Boba Fett. We learned much more about the Force and about who was Luke’s father. C-3PO told us about the chances of surviving an asteroid field…

If you do not know, The Empire Strikes Back (also known as Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back) is a 1980 American epic space opera film directed by Irvin Kershner. Leigh Brackett and Lawrence Kasdan wrote the screenplay, with George Lucas writing the film’s story and serving as executive producer. The second release in the Star Wars franchise, it was produced by Gary Kurtz for Lucasfilm Ltd and stars Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, Kenny Baker, Peter Mayhew and Frank Oz.

Untitled-1

The film is set three years after Star Wars. The Galactic Empire, under the leadership of the villainous Darth Vader and the Emperor Palpatine, is in pursuit of Luke Skywalker and the rest of the Rebel Alliance. While Vader chases a small band of Luke’s friends—Han Solo, Princess Leia Organa, and others across the galaxy, Luke studies the Force under Jedi Master Yoda. When Vader captures Luke’s friends, Luke must decide whether to complete his training and become a full Jedi Knight or to confront Vader and save his comrades.

According to Wikipedia, following a difficult production, “The Empire Strikes Back” was released on May 21, 1980, and initially received mixed reviews from critics, although it has since grown in esteem, becoming the most critically acclaimed chapter in the “Star Wars” saga and is considered one of the greatest films ever made. It became the highest-grossing film of 1980 and, to date, has earned more than $538 million worldwide from its original run and several re-releases. When adjusted for inflation, it is the 12th-highest-grossing film in North America.

Read more about “The Empire Strikes Back” on Wikipedia and IMDb.

Empire_strikes_back

To celebrate the 35th anniversary of the original release date of “The Empire Strikes Back” in cinemas, I ask how much you remember about Episode V. Use the Force! If you fail to know all questions, the answers are in the end of this post.

01) ‘I’ve found them… repeat, I’ve found them’ were the words that signalled that Luke and Han were found after their night in the frozen wastes of Hoth. But what was the call sign of the officer who said it?
a) Rogue Two
b) Rogue Three
c) Rogue Five

02) Deep inside an asteroid, Han tells Leia: ‘You like me because I’m a …’
a) Rascal
b) Scoundrel
c) Nerf Herder

Untitled-20

03) According to C-3PO, what are the odds on successfully navigating an asteroid field?
a) Three million to 1
b) 3,720 million to 1
c) 3,720 to 1

04) To which Han replies:
a) I’ll take those odds
b) Never tell me the odds
c) Then I’m a dead cert, kid

05) Why was it impossible for the Millennium Falcon to go to light speed?
a) The hyperdrive motivator was damaged
b) No-one could remember how to do it
c) Han accidentally blasted the hyperdrive motivator

Untitled-19

06) On Dagobah, who does Luke see in the vision in the cave?
a) Obi-Wan Kenobi
b) Leia
c) Darth Vader

07) ‘I don’t believe it,’ says Luke when Yoda raises his x-wing from the swamp. How does Yoda respond?
a) Believe it you must
b) I don’t believe it either
c) That is why you fail

Untitled-7

08) On Dagobah, after a training session with Yoda, Luke Skywalker sensed a cold feeling coming from a cave. What did Yoda reply when Luke asked him what was in it?
a) Only what you take with you
b) Your destiny
c) Your fear

09) And in what material is Han frozen?
a) Carbon dioxide
b) Carbonite
c) Carbon monoxide

10) Which of Luke’s hands is cut off by Darth Vader?
a) His left hand
b) His right hand
c) Both hands

Untitled-15

11)What insult did Princess Leia NOT use against Han Solo in The Empire Strikes Back?
a) Nerf Herder
b) Laser Brain
c) Junk Dealer

12) By her own admission, who or what would Princess Leia rather kiss than Han Solo?
a) A droid
b) A wookie
c) A Tauntaun

13) When left hanging below Cloud City, whom does Luke call for first?
a) Leia
b) Han
c) Ben Kenobi

Untitled-17

14) What were the last words spoken on Dagobah ?
a) No, there is another
b) May the Force be with you
c) I will return, I promise

15) Which actor did not appear in the original cinema release, but was edited in for the DVD release?
a) Ian McDiarmid
b) Peter Cushing
c) Alec Guiness

Photo Gallery

Answers for the Quiz:

01-a
02-b
03-c
04-b
05-a
06-c
07-c
08-a
09-b
10-b
11-c
12-b
13-c
14-a
15-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s